Senaste inläggen

Av Amanda Andersson - 26 oktober 2011 14:10

Hellojj! nu är det Dagens djur. Och idag är det Rådjur:

 


Rådjuren är väldigt små i förhållande till andra hjortdjur. Med en mankhöjd mellan 60-70 cm och vikt på 20-30 kilo tillhör de minsta. Namnet rådjur kommer från fornsvenskans radiur vilket betyder fläckigt djur. Rådjuren är bara fläckiga under sina första veckor, därefter ersätts pälsen med en mer jämn röd- eller gråbrun färg. Spegeln är som för de flesta hjortdjuren vit. Kroppen är långsmal och halsen är förhållandevis lång. Dess öron och ögon är stora och nosen spetsig. Mellan hanen och honan är det en låg könsdimorfism, hanen väger bara något kilo mer än honan och är lite större till växten. Tydligt kännetecken mellan honan och hanen är att hanen bär horn medan honan inte gör det. Utöver det har även hanen en hårtofs vid könsorganet under buken till skillnad från honan som har en fem cm lång brungul hårpensel. Rådjuren har flera doftkörtlar avger doftmarkeringar. Doftkörtlarna finns i pannan, mellan klövarna och på bakbenhasorna.


Föda


Rådjuret är idisslare och stöter därmed upp födan och tuggar därefter om den för att hjälpa matsmältningen. Vanlig föda för rådjuren är växter med högt näringsinnehåll och smältbarhet. Det gör att rådjuren enbart äter gräs när det är ont om föda. I övrigt föredrar rådjuren föda som örter och lövträd.


Fortplantning och parning


Under parningen, som infaller i juli — augusti, jagar hanen honan i snäva cirklar runt en sten, buske eller liknande. Spåret som uppkommer efter det kallas för älvdans eller häxring. Rådjurens ungar kallas för kid. Kiden växer snabbt och når under sitt första levnadsår en mankhöjd mellan 60-65 cm och vikt på 14-20 kilo. Pälsen är fläckig från födseln men övergår efter några veckor till en enfärgad vuxenpäls. Honan föder i regel 1-3 kid (normalt två) efter en dräktighet på 9-10 månader. Som nyfödda väger kiden mellan 1,5-2,5 kilo och diar från honan de första fyra månaderna.


Hot


Under 1700-talet var rådjursstammen på väg att utrotas men skyddades därefter under 1850-talet. Sedan dess har rådjuren stadigt ökat i antal och idag finns det cirka 400 000 rådjur i landet. Av dessa skjuts mellan 130 000-140 000 under jaktsäsongen. Ytterligare cirka 40 000 rådjur omkommer i trafiken årligen.


Andra namn för rådjur


Det finns många namn för rådjur, här kommer ett par exempel av dem.


För handjur finns följande namn


  • Bock
  • Spetsbock (en enda spets på hornet)
  • Gaffelbock (två spetsar på hornet – en tagg)
  • Sextaggare (bock med tre spetsar på varje horn)
  • Returbock (gammal bock vart horn minskar i storlek och taggar)

För hondjur finns följande namn


  • Get
  • Råget
  • Smaldjur (avser hondjur som ännu inte fortplantat sig)

För ungar finns följande namn


  • Kid
  • Lamm
  • Killing

Det var det. Hejdå.

 

\\Amanda

 





Av Amanda Andersson - 26 oktober 2011 11:05

Hej. Jag ärr hemma för jag har ont i huvudet.   Och idag är min Namnsdag.   xD Ville bara säga det. Hejdå.

 

\\Amanda

 

Av Amanda Andersson - 25 oktober 2011 18:48

Hej. Nu är det Dagens fråga. Och idag är det Djurfilm eller kärleksfilm?

Ville bara berätta det. Hejdå

 

\\Amanda

Av Amanda Andersson - 25 oktober 2011 14:23

Hej. Jag har inte gått till skolan idag. Jag har gått till Mångården. Det är till hörselskadade. Men nu är det Dagens djur. Och idag är det Ekorren:

 


Kännetecken


Pälsen är rödbrun bortsett från under kroppen där den är vit. Variationer av pälsfärgen kan dock förekomma mot det mörkare och gråare håller. Ekorren fäller pälsen två gånger om året i samband med att den byter till vinter eller sommarpäls. Vinterpälsen är tjockare än sommarpälsen för att bättre stå emot kylan. Ekorren blir normalt mellan 24-30 cm lång och har en svan 17-20 cm lång svans. Det är ingen skillnad i storlek mellan hanen och honan. Ett tydligt kännetecken för ekorren är svansen som anses vara till hjälp att hålla balansen när den hoppar mellan träden. Dessutom fungerar svansen bra som täcke när ekorren vill värma sig. Ekorren är en utmärkt klädklättrare vilket klorna tyder på. Både fram och bakben är försedda med långa krökta klor för att få bra fäste i träden. Frambenen är aningen kortare än bakbenen. Dess ögon är stora och utstående vilket ger ekorren ett nyfiket utseende. Bäst trivs ekorren uppe i träden men den rör sig även på marken. Vi sådana tillfällen rör ekorren sig framåt med hjälp av språng. Som mest aktiv är ekorren på morgonen och sent på kvällen. Under dagarna vilar ekorren i sitt bo vilket även skyddar den mot fåglar och mindre rovdjur. En ekorre är inte gärna ute i dåligt väder och kan stanna i sitt bo flera dagar i sträck tills vädret blir bättre.


Föda


Främst äter ekorren vegetarisk föda som barrträdsfrön och blommfrön. Utöver det finns även ollon, nötter, tallbark, svampar, bär, bladlöss och fågelägg på ekorrens meny. Ekorren tillbringar större delen av sin vakna tid till att äta och samla mat. Överbliven mat läggs undan i olika gömställen som ekorren har. Gömställena är ofta i ihåliga träd men ibland gräver ekorren även ner maten i marken. Maten är tänkt att spara till senare när åtkomsten till föda är mindre. Ekorren sprider ofta ut maten i flera olika gömställen. Ofta glömmer ekorren bort var dess gömställen är och får då ägna mycket tid till att leta fram dem igen när de behövs.


Fortplantning och parning


Ekorren lever gärna ensam och träffar oftast bara andra ekorrar under parningen. Någon speciell parningstid finns inte för ekorren utan den får ungar under hela vår- och sommarperioden. Dräktigheten är normalt mellan 32-40 dygn och därefter föder honan en kull på 1-7 ungar. Vid födseln är ungarna blinda och helt beroende av mamman. Efter 14 dagar öppnar de ögonen och kan lämna boet redan efter 5-6 veckor. I början lämnar ungarna enbart boet för att ge sig ut på upptäcktsfärder. De diar hos mamman i ungefär 10 veckor och till hösten lämnar de henne för att söka reda på en egen boplats. Ekorren blir könsmogen efter tolv månader och får normalt 2-3 kullar per år.


Hot


I Sverige är ekorren inte hotad men i övriga världen ser läget sämre ut. På flera ställen i Europa har den grå ekorren med stor framgång lyckats tränga undan den röda ekorren. Den grå ekorren finns inte naturligt i Europa utan har importerats eller rymt från fångenskap och därefter anpassat sig väl i det fria. Den grå ekorren slår ut den röda genom de sjukdomar den för med sig samt att den är bättre på att finna mat och snabbare på att reproducera sig. Förr i tiden var även jakt på ekorrarnas skinn vanligt men idag har skinnet inget värde och jakten som bedrivs är därmed minimal. Ekorrarnas naturliga fiender är ugglor, duvhök, vildkatt, mårddjur. På marken kan även ekorrar bli tagna av både tamkatter, hundar och rävar.


Här är en bild på Ekorre:

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det var det. Ok nu ska jag avsluta inlägget och så ses vi sen.

 

\\Amanda   

Av Amanda Andersson - 24 oktober 2011 14:28

Hej. Jag kom hem nyss ifrån skolan. Jag har ätit  yoghurt, med smak jordgubbar På mellanmålet.   

Men nu är det dagens djur!  Och idag är det Brunbjörn! Här kommer all fakta om Brunbjörnen.

 

 

Kännetecken


Brunbjörnens päls kan variera från ljust grågul till nästan svart. Längden på pälsen har precis som färgen stor variation, det finns både brunbjörnar med kort eller långhårig päls. Många unga björnar har en tydlig ljus krage runt halsen. Fotavtrycket från björnen visar tydligt alla fem klorna på varje fot där de bakre avtrycken har markanta hälavtryck, precis som människan. Av de europeiska djurarterna är det ingen som går så bredbent som björnen. Björnarna ser ganska klumpiga och tunga ut, men de är snabba och kan ofta springa med en hastighet av 50 km/h. Brunbjörnens revir är vanligtvis stora, för en hona kan det sträcka sig mellan ett 10-tal km2 upp till omkring 200 km2. För björnhanen kan reviren vara så stora som 2 000 km2.


Föda – ett växtätande rovdjur


Björnen räknas som rovdjur även om dess föda till större delen består av vegetabilier. Under våren äter björnen mycket rötter, nyvuxet gräs, örter och myror för att senare under sommaren övergå mer till "gröna växter" av olika slag. Inför vintern behöver björnen äta upp sig och har då en kost som till stor del består av bär. Inslag av animalisk föda finns under hela den vakna tiden på året. Även större djur som ren och älg kan ingå i björnens meny. Vanliga spår efter björnar är uppvälta stenar samt bit- och klösmärken på vegetationen. Spillningen, ofta lätt identifierbar om vad björnen ätit då maten bearbetas dåligt genom björnens tarmkanal. I sin jakt på myror gräver björnen gärna ut myrstackar, vanligtvis uppifrån där rester av stacken kan vara spridda metervis åt sidorna. Större björndödade byten visar ofta spår av våldsamma slag, bytet kan vara delvis flått och övertäckt med till exempel mossa. Kring kadavret brukar det ofta finnas mycket spillning för att markera för andra djur att bytet är upptaget.


Under vintern går björnen i ide


Mellan oktober/november till april ligger björnen i ide. Då äter eller dricker den ingenting och många kroppsfunktioner är starkt nedsatta. Både matsmältning och urinproduktion upphör helt. Hjärtfrekvens sjunker från normala 40 slag/minut till cirka 10 slag/minut samt kroppstemperaturen sjunker från 38° C till ungefär 33-34° C.


Fortplanting och parning – blinda och hårlösa ungar


Ungarna som vid födseln både är blinda och hårlösa föds i mitten av vintern – från slutet av december till februari – samtidigt som honan ligger i ide. Dräktigheten varar i ungefär 8-10 veckor och ungarna är små som råttor med en vikt på 250-650 g vid födseln, bara en hundradel av sin mors vikt. En vanlig kull för brunbjörnen består vanligtvis av två björnungar som inte lämnar idet förrän tre fyra månader efter födseln. Ungarna stannar hos mamman i tre år innan de beger sig iväg på egen hand.


Här kommer en bild på en Brunbjörn:

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

Och nu är det Dagens fråga, och idag är det: Kanin eller marsvin?

 

Och klockan Halv fem kommer jag inte vara vid datorn.

Jag kommer gå till mamma. Och hälsa på min kattunge Lulie som den heter Han är Norskskogskatt.

Jag kommer vara där i två timmar. Kommer hem klockan Sju. Få se om jag orkar blogga då. 

 

Men vi ses klockan sju.

 

Hejdå

 

\\Amanda :D  

  


Av Amanda Andersson - 24 oktober 2011 06:52

Hej. Jag vakna nyss   Vill sova MEEER! xD Det är skoldag idag så. Kommer blogga efter skolan så. Hejdå

 

 

 \\Amanda   

Av Amanda Andersson - 23 oktober 2011 18:56

Hej. Jag duscha nyss. Jag har haft fyra personer i min blogg och vill ha kommentarer. Till

exempel om djur. 

Här är en klipp på youtube:

 

http://youtu.be/Mk4bmK-acEM

 

Miska heter hunden och han sjunger xD   Häftigt. Men det är min sista inlägg så hejdå.

 

 

\\Amanda

Av Amanda Andersson - 23 oktober 2011 15:42

Hej. Här är en film på Youtube:

http://youtu.be/eGHbFE20YUw


Var den bra? Hejdå ville bara säga det.


\\Amanda

Presentation


Hej och välkommen. :)
Ha en bra lässtund!

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5 6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2012
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards