Senaste inläggen

Av Amanda Andersson - 24 november 2011 15:55

Hayy!   Hur mår ni dag då?   Vet ni,Idag kommer jag köpa godis och läsk Alltså lösgodis och Fanta escotik

Eftersom imorn kommer jag i skolan bli en filmdag efter skolan (TROR JAG) och jag kommer vara med på röstnigen och då har jag en film som heter Bortspolad.

 

Men nu är det Dagens djur. Idag är det Panda.

 


Kännetecken


Det tydligaste kännetecknet för pandan är färgen på dess päls. Pälsen är vit med svarta områden. Oftast men inte alltid är ben och armar svarta samt runt ögonen brukar det vara svarta ringar. Pälsen är väldigt tjock och dess färger smälter bra in i den skuggiga vegetationen bland bambusnår och övertäckta grenar som pandan trivs i. Som andra björnar har pandan fem tår men på tassens nedre sida finns en sjätte tå som används när pandan greppar efter sin mat. Tänderna är tydliga bevis för att pandan enbart äter vegetarisk föda. Pandan har små fram och hörntänder medan kindtänderna är breda och passar utmärkt för malande av föda.


Föda


Matsmältningssystemet för pandan tyder på att den en gång i tiden varit en köttätare men är numera anpassad helt efter vegetarisk föda. Födan består numera nästan uteslutande av bambuskott vilket gör att pandans vakna liv består av att främst leta efter bambu för att äta. En fullvuxen panda behöver äta cirka tio kilo bambu om dagen. Bambun blommar enbart var 40-50 år vilket gör att pandorna ständigt måste vara i rörelse för att hitta nya skott.


Revir


Både hanar och honor markerar ut revir även om hanen är mer flitig med det. Reviret markeras ut genom att pandan ställer sig på framtassarna och gnider rumpan mot olika träd. Inom reviret trampar sedan pandan upp olika stigar som den gärna återkommande använder sig av.


Fortplantning och parning


Pandorna lever i ensamhet och träffas enbart för parningen. Honan är dräktig i cirka fem månader och föder därefter vanligtvis en unge i ett ihåligt träd. Det händer att hon ibland föder två men det är ovanligt. Ungen väger vid födseln mellan 100-150 gram och är bara tio centimeter lång. Vid födseln är ungen både blind och döv samt saknar päls. Efter tjugo dagar börjar pälsen växa fram och vid tre månaders ålder har nu ungen en fullt utväxt päls. Vid den här åldern tillbringar ungen mest tid med att sova hela dagarna. Först vid sju månaders ålder börjar ungen bli mer nyfiken och livlig. Huvuddelen av dess föda består nu av bambu. Ungen följer efter mamman fram till 1,5 års ålder då den lämnar henne och beger sig iväg på egen hand. Först efter sex års ålder blir ungen könsmogen.


Hot


Pandans naturliga fiende är vildhundar som den försöker komma undan genom att klättra upp träd. Men det är inte vildhundarna som är pandornas främsta hot. Största hotet för pandan är att de naturliga områdena för dem försvinner och att det blir svårare att hitta en partner att para sig med. Utöver det jagas även pandan för sin päls som sedan säljs på svarta marknaden. Pandan är symbol för WWF.



 

 

 

 

 

 

 

 

Söt? Skriver senare

 

\\Amanda


Av Amanda Andersson - 23 november 2011 17:36

Hayy!   Jag lyssnar på musik och bloggar såklart.   Så låter min skoldag idag:


Vaknar klockan halv sju.

Skolan börjar kvart i åtta.

Först läsning.

Sen var det So.

Efter det var det rast

Röda tråden Svenska då.

Mat

Idrott

Och bild



Det var min skoldag.


Men nu kommer några bilder på djur som är roliga. =)











Hunden: Den ser taggig ut den.

Igelkotten: Jag är det också.










Thihi!










Se, vad stark jag är!









SNARK!


xD. Det var alla bilder, visst var dom roliga?

Det är sista inlägget nu så.


God natt på er.   


\\Amanda   

Av Amanda Andersson - 23 november 2011 14:54

Hayy! Igentligen skulle jag skriva kl halv tre men kom tre ifrån Synsam (Glömde säga igår om det).

Men nu är det Dagens djur. Trummvirvel....    Dhole. Ett hunddjur. =D



Kännetecken


Dhole är förhållandevis liten, hanen väger mellan 10-15 kilo och honan väger 10-13 kilo. Pälsen är rödaktig eller brun med en mörkare svans. Den röda pälsen har även gett dhole sitt andranamn "rödhund". I nordöstra Asien är dholens päls aningen ljusare och benen kortare jämfört med sina andra släktingar.


Levnadssätt


Dhole lever i flock som varierar mellan 5-18 individer. Flocken har en strikt hierarki och styrs av en hane och hona. Kommunikationen sker genom olika läten där dholen både gnäller, jamar och piper. Morranden sker främst när fara närmar sig för att varna de andra i flocken. Genom olika läten kan de känna igen varandra i flocken även på avstånd.


Utbredning


Dhole kommer ursprungligen från de sydöstra delarna av Asien. Idag finns dhole i Indien, Bhutan, Tibet, Indokina, Indonesien och Malaysia. Läger för dhole är väldigt osäkert och det är även oklart om de finns kvar eller är utrotade i Ryssland, Mongoliet samt centrala Kina.


Föda


Jakten genomförs tillsammans med hela flocken. En dholeflock kan fälla byten som väger upp till 135 kilo, nästan tio gånger mer än vad varje enskild dhole väger. Utöver det äter dhole även smådjur och insekter som skalbaggar och gnagare. När ett större bytesdjur blir nedlagd äter de snabbt från den medan en i flocken håller vakt. Det uppstår sällan aggressioner inom flocken vid mattillfället.


Fortplantning och parning


Parningen äger rum under november-april samt december-januari. Efter parningen är honan dräktig i 63 dygn och föder därefter 5-10 valpar. Vid födseln väger valparna mellan 200-300 gram men går snabbt upp i vikt. Efter tio dagar har valparna fördubblat sin vikt. Valparna diar från honan i tre veckor och får därefter uppspydd mat av flocken. Efter 6-7 veckor klarar de av att äta egen föda. Vid tre månaders ålder är valparna stora nog att följa med ut och jaga. Fortfarande är valparna för svaga för att flocken skall kunna fungera fullt ut. Det tar åtta månader innan valparna är helt vuxna och nu fungerar flocken som den ska.


Hot


Främsta hotet är människan som avverkar dess naturliga habitat. Många dholeflockar har idag inte större jaktområden än 50 km2 på grund av avverkningarna. Bland bönderna är dholen inte uppskattad och många dhole fångas i fällor eller förgiftas för att skydda boskapen.


Här är en bild på en Dhole:












Söt va?


Bloggar mer senare.


\\Amanda

Av Amanda Andersson - 22 november 2011 15:46

Hej. Jag har saknat er sååå mycket. Vet ni min mamma har inte fått nät än. Därför har jag inte bloggat.

Men nu är jag hos pappa igen. Men tyvärr Bloggar jag imorn. Typ orkar inte blogga idag

Hejdå.


\\Amanda Ps. Slutar klockan halv tre imorn. D.S


Av Amanda Andersson - 11 november 2011 16:40

Hay! Jag glömde helt bort att blogga efter skolan.    Förlåt för det.

 

Men här är några kläder som jag bara älskar:

 Först är det Tröjor:

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hundtröjan var mest gulligast.

 

Nu är det Byxor:

 

Nja byxorna hittade jag inget men nu är Kjolar:


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 



 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu är det Tigths och Leggings:


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Imorgon kommer jag inte blogga men den här veckan (Tror jag eftersom mamma har inte nät ännu.)

Sista inlägget.

 

\\Amanda

 

 

\\Amanda

Av Amanda Andersson - 10 november 2011 15:29

Hej, Utvecklingsamtalet gick bra! Med matten så var det att jag kommer klara matten. Men måste lära mig lite mer. Ja, eftersom jag är så duktigast i hela klassen.   (Inte för att skrytas.)

Just nu äter jag Prinskorvar och mos. Mums!   Men nu är det dagens djur. Idag är det: Rödhalsad vallaby.

 


Kännetecken för rödhalsad vallaby


Bland kängurudjuren är den rödhalsade vallabyn relativt liten och påminner mycket om en känguru. Men bland vallabyer är däremot den rödhalsade vallabyn en av de större. Den rödhalsade vallabyn kan för hanarnas del bli upp till 90 cm långa (inklusive huvud) och väga upp till 20 kilo. Svansen är 60-70 cm lång och helt beklädd med päls. Pälsen är gråstrimmig över kroppen och rödare vid axlarna samt halsen, vilket även gett den sitt namn.


Levnadssätt för rödhalsad vallaby


Även om den rödhalsade vallabyn naturliga hemvist är i Australien så klarar den sig bra även i kallare områden.


Utbredning för rödhalsad vallaby


I vilt naturligt tillstånd finns den rödhalsade vallabyn i Australien och Nya Guinea. I England har förrymda vallabyer överlevt och bildat egna kolonier. Dessa kolonier har fungerat i över 50 år.


Föda för rödhalsad vallaby


Den rödhalsade vallabyn är växtätare och föredrar gräs, blad och buskar.


Fortplantning och parning för rödhalsad vallaby


Honan är dräktig i ungefär 30 dagar och föder därefter en unge. Ungen stannar i moderns pung under 280 dygn då den suger från hennes mjölkspenar. Om en hona blir dräktig för tidigt senareläggs födseln för att hamna under sommaren. Födseln kan skjutas upp under hela åtta månader.


Hot mot rödhalsad vallaby


Den rödhalsade vallabyn främsta hot är andra rovdjur. Människan utgör i dagsläget inte något större hot mot den.



Här är en bild på Rödhalsad vallaby:

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det var det. ^^ Hejdå

 

\\Amanda   

Av Amanda Andersson - 9 november 2011 16:18

Hay! Nu ska det handla om musik.Såna här låtar gillar jag:


Justin Bieber - Enni mennie

Justin Bieber - Baby

Justin Bieber - Pray

Justin Bieber och Jaden Smith - Never say never

Lady Gaga - Poker face

Lady Gaga - Bad romance

Taylor swift - Mine

Rihanna - Rude boy

Rihanna - Russian Roulette

Rihanna - Only girl (In the Word

Shakira - Waka waka (This time for africa.)

Eric saade - Popular

Eric saade - Manboy


Det var alla.


\\Amanda

Hej

Av Amanda Andersson - 9 november 2011 14:24

Hay! Kom hem nyss och hämtade min lillebrorsa.   Idag gjodde min lärare Skriftiga omdömen och där står det att jag kommer inte klara matten....   Jag är visst bra på Matten!!   Måste vara ett missförstånd! Jag är på nästan alla ämnen bra på. Kommer ha utvecklingsamtal imorn klockan ett. Jag trodde jag klarade matten. När jag läste att att jag var inte bra på matten så var jag så här:  Hmm..

Jaja. Få se imorn. Hur det låter då.

 

\\Amanda

 

 

 

Presentation


Hej och välkommen. :)
Ha en bra lässtund!

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5 6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2012
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards